Wat kost een scheiding?

mediator+echtscheiding zwolle kosten-echtscheiding-1024x768De kosten van een echtscheiding hangen allereerst nauw samen met relatie met je ex-partner.  Kun je er samen goed uitkomen dan kun je voor rond de € 1000, -  online scheiden maar in de Zembla uitzending over vechtscheidingen (zie mijn vorige blog)  zien we ook Gerrit, hij had al € 160.000, -  uitgegeven aan de echtscheidingsprocedure.

Daarnaast is het afhankelijk van de omstandigheden: hebben jullie minderjarige kinderen, een eigen huis, een eigen bedrijf, zijn jullie getrouwd, geregistreerd partners of samenwonend zijn allemaal zaken die meespelen.

In Nederland wordt gemiddeld € 3000, - uitgegeven aan de echtscheidingsprocedure.

Om bij het begin te beginnen als jullie getrouwd zijn moet het huwelijk altijd door de rechter ontbonden worden, hetzelfde geldt voor geregistreerd partners met minderjarige kinderen. Woon je samen dan hoeft er geen rechter aan te pas te komen, een ouderschapsplan is dan trouwens wel verplicht. Het verzoek tot echtscheiding moet door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank.

De griffiekosten (rechtbankkosten)  zijn € 291,00 een advocaat kost gemiddeld € 250,00 per uur.

 

Wat zijn de mogelijkheden en wat gaat ons dat ongeveer kosten?

Allereerst is er de mogelijkheid tot online scheiden, dit is goedkoop en snel maar er zijn wel nadelen aan verbonden. De meeste aanbieders geven weinig tot geen begeleiding en dat kan vervelende  gevolgen hebben voor de toekomst. De afspraken die je maakt gelden meestal voor langere tijd en is het dan niet goed geregeld dan kan het tot veel ellende leiden op zowel financieel als emotioneel gebied. Persoonlijk raad ik dit alleen aan als je heel goed weet hoe je de zaken wilt regelen en er geen minderjarige kinderen zijn.

Zelf bied ik een vorm aan van begeleid online scheiden, de kosten daarvan zijn nog steeds laag € 1450, - (inclusief BTW, advocaat- en rechtbankkosten) maar tijdens een intakegesprek kunnen we wel kijken of dit geschikt voor jullie is en jullie hoeven bijvoorbeeld niet zelf een convenant te maken, voorwaarde is in ieder geval dat jullie het in grote lijnen eens zijn en een aantal zaken zelf kunnen en willen regelen.

 

De tweede mogelijkheid is uit elkaar gaan met behulp van mediation. Een mediator en/of scheidingsbemiddelaar helpt jullie bij de complete scheiding of voert een aantal gesprekken.

De tarieven voor een mediator liggen tussen de € 125, - en  € 175, - per uur.  Er zijn ook mediators die tevens advocaat zijn. Het tarief is dan meestal iets hoger.

Veel bemiddelaars bieden ook complete pakketten aan.

Meestal bestaat zo’n pakket uit: gesprekken, ouderschapsplan, alimentatieberekening, vermogensopstelling, convenant (de uiteindelijke afspraken vastgelegd), advocaat- en griffiekosten. De kosten liggen meestal tussen de € 2200, - en € 3000, - Omdat jullie samen één mediator hebben is dit een totaalprijs.

Een groot voordeel is dat de afspraken gezamenlijk gemaakt worden en daardoor ook duurzaam zijn en dat de kosten relatief laag zijn en vooraf bekend!

De laatste mogelijkheid is dat beide partijen een eigen advocaat nemen. Dit is nodig als er geen communicatie meer mogelijk is of deze niet hersteld kan worden en als er te veel punten zijn waar geen overeenstemming over bereikt is. In eerste instantie zullen de advocaten met elkaar onderhandelen maar het kan ook zijn dat er een scheidingsprocedure op tegenspraak komt. De rechtbank neemt dan een beslissing over alles waar jullie het niet over eens geworden zijn. De uiteindelijke kosten zijn uiteraard afhankelijk van de uren die de advocaten gewerkt hebben maar liggen meestal  tussen de € 3000, - en  € 6000, - per persoon.

Bij een procedure bij een mediator of een advocaat kan het zijn dat er een expert ingeschakeld moet worden, bijvoorbeeld een fiscalist of financieel adviseur.  Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg en zal over het algemeen bij een eerste gesprek duidelijk worden.

Ten slotte is het ook goed om te bedenken of er nog met andere kosten rekening moet worden gehouden, je kunt dan denken aan taxatie van de woning, verkoop woning, verhuiskosten en inrichting van de nieuwe woning.

 

Laat de keuze van het inschakelen van begeleiding niet alleen afhangen van de financiën. Scheiden is een grote stap en de beslissingen die je neemt kunnen grote invloed hebben op de toekomst. Het is belangrijk dat je iemand kiest bij wie je je prettig voelt en die je kan helpen de zaken goed te regelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: