Wonen tijdens de echtscheiding

mediator+echtscheiding zwolle house-split 280x210

Vandaag kreeg ik de onderstaande vraag voor de rubriek "Vraag het de expert in Rondommen magazine":

Mijn ex en ik wonen nu nog samen in hetzelfde (koop)huis, maar dat wordt steeds ingewikkelder gedurende het scheidingsproces, emotioneel gezien. Zijn er speciale regelingen omtrent wonen voor gescheiden stellen? En wat zijn veelgemaakte afspraken omtrent wonen en zorg?

Heel logisch dat het niet meer lukt om samen in een huis te wonen. In de praktijk blijkt steeds dat de wederzijdse tolerantie sterk afneemt nadat eenmaal de keuze is gemaakt om te gaan scheiden. Irritaties nemen dan snel de overhand en dat werkt niet bevorderlijk voor het maken van afspraken voor de toekomst.

Het is lastig om deze vraag in algemene bewoordingen te beantwoorden aangezien het antwoord afhankelijk is van praktische en financiële mogelijkheden. Een scheidings-bemiddelaar zal daarom altijd aandacht besteden aan dit onderwerp in een eerste gesprek onder het “kopje”: Zijn er zaken die snel geregeld moeten worden totdat de scheiding definitief is.”

Er is een aantal mogelijkheden:

Meestal blijft degene die het grootste deel van de week voor de kinderen zorgt in het huis.De ander kan dan een tijdelijke woning zoeken. Sommige gemeenten bieden zogenaamde short stay woningen aan, speciaal bedoeld voor mensen die door relatieproblemen in acute huisvestingsnood komen. Een andere optie is een recreatiewoning huren in de buurt, veel parken bieden speciale tarieven voor langere verblijven.

Een andere vorm die wel eens gekozen wordt is het zogenaamde birdnesting. De kinderen blijven in de echtelijke woning en de ouders vliegen als vogels in en uit. Dit is voor de kinderen prettig maar vraagt veel van de volwassenen.

Overigens is het zo dat degene die vertrekt nog twee jaar lang de hypotheekrente af mag trekken voor haar/zijn eigendomsdeel. Dat geeft voldoende tijd om een meer duurzame oplossing te vinden voor het woningprobleem.

 

 

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: